Esterházy-kastély, a múlt jelen időben

Magyarország egyik legszebb barokk kastélyában a hazai kastélyok közül kiemelkedő, egyedülálló programkínálat és felejthetetlen élmények várják a látogatókat. A kastélykápolnát is bemutató tárlatvezetésen a grófi család tagjai fogadják és kísérik a vendégeket, akik így részesei lehetnek a barokk főúri hétköznapok varázslatos világának. Ugyancsak különleges élményt nyújt a marionett és a bábjáték történetét bemutató barokk marionettszínház, a látogatók maguk is elmerülhetnek a bábozás fortélyaiban és még a legyezőnyelvet is elsajátíthatják. Családok, baráti társaságok körében nagyon népszerű a csokoládé bonon készítés, a barokk ruhás fotózás és természetesen a játékbirodalom, ahol kicsik és nagyok megcsodálhatják az Esterházyak egykori pápai otthonának kicsinyített, Lego építőkockákból készített mását, hogy aztán a játszóházban a világ legismertebb építőkockáiból megépíthessék saját kastélyukat.

Barokk főtér

A város barokk főtere az Esterházy-kastéllyal párhuzamosan újult meg az elmúlt években. A belváros rehabilitációja keretében ma ismét régi pompájában fest a 16 ezer négyzetméteres tér, melynek varázslatos hangulatát a teret határoló barokk stílusú házak, a tér közepén álló Nagytemplom adják. A Fő tér teraszos vendéglátó egységeivel, szökőkútjaival, játszóterével kedvelt találkozóhelye a városban élőknek, helyszíne Pápa legjelentősebb rendezvényeinek, de kihagyhatatlan állomása a városlátogató programoknak is.

Kékfestő Múzeum

Az UNESCO által az emberiség szellemi kulturális örökségei közé beemelt kékfestés mesterségét mutatja be a Közép-Európában egyedülálló egykori Kluge kékfestő műhely. A múzeum állandó kiállításain a Kluge család történetével, a kékfestés technológiájával és munkafolyamataival valamint Bódy Irén érdemes művész alkotásaival ismerkedhetnek meg a látogatók. A múzeum kínálatában szerepelnek még módszertani és kézműves foglalkozások, a vállalkozó kedvűek pedig a múzeum szabaduló szobáját is kipróbálhatják.

Pápai Református Gyűjtemények

Magyarország egyik legrégebbi közoktatási intézménye, az 1531-ben alapított Pápai Református Kollégium keretében működik a Pápai Református Gyűjtemények, mely három intézmény - múzeum, könyvtár, levéltár - munkáját fogja össze. Az idegenforgalmi szempontból is egyre jelentősebb kiállítóhely egyik kuriózuma az egyiptomi kiállítás, melyen egy eredeti, 3000 éves, óegyiptomi múmia és koporsó is megtekinthető (a világon mindössze hét ilyen korú lelet található). Ezen túl a két leghíresebb diáknak, Petőfinek és Jókainak állít emléket a gyűjtemények másik tárlata, míg a harmadik kiállítás egyházművészeti és egyháztörténeti emlékeket vonultat fel.

Bakonyi kirándulások

Pápa városa a Bakony észak-nyugati lankáinak határában fekszik, néhány 10 kilométerre a várostól már a Magas-Bakony vonulatainak szépségeit csodálhatja meg a kiránduló. A bakonyi erdők többségének kezelője a Bakonyerdő Zrt. Az állami erdőgazdasági vállalat nagy gondot fordít közjóléti létesítmények kialakítására és fenntartására, így számos túraútvonal, pihenőhely, tanösvény és erdei iskola fogadja a kirándulókat.

Somló

Pápa, a Somlói borok városa - nem véletlenül hívják így ma is a települést, hiszen számos pápainak van kisebb-nagyobb szőlőbirtoka a közeli, 431 méter magas vulkáni tanúhegyen, s évtizedek óta a somlói borhoz kapcsolódnak Pápa gasztronómiai rendezvényei. A somlói várhoz és a hegy kis kápolnáihoz vezető kirándulási lehetőségek mellett a borturizmus is egyre jelentősebb szerepet kap a hegyen gazdálkodó nagyobb pincészeteknek köszönhetően. Ők termékeikkel a somlói bor hazai és nemzetközi kereskedelemben való megjelenését kívánják erősíteni, a kisebb gazdákat tömörítő egyesületek, civil szervezetek pedig rendezvények szervezésével járulnak hozzá a Somló ismertségéhez. A hegyen termő legjellemzőbb és legismertebb fajták: somlói juhfark, furmint, olaszrizling, hárslevelű.

Tapolcafői források

A Kárpát-medence legkülönlegesebb természeti csodájának egyikét találják a városba látogatók a közigazgatásilag Pápa városához tartozó Tapolcafőn. A Tapolca patak meleg vizű forrásai (melyeknek a város a létét köszönheti, hiszen e vízfolyás mellé épültek az első település-kezdemények, s a patak soha be nem fagyó vize táplálta a malmokat, s biztosította a megélhetést) a bakonyi bauxitbányászat következtében elapadtak, de 2010-ben - közel 40 esztendő után - a természet helyreállította a forrást, újra kibuggyant a víz a föld alól, s azóta egyre bővebb vízhozamot ad. A Tapolca patak mentén tanösvény, pihenőpadok, látvány- malomkerék fogadja napjainkban a természetbarátokat.